Fransk chokladtårta med glasyr

Magiskt god fransk chokladtårta med massa glasyr på toppen. Perfekt att ha som födelsedagstårta eller att bjuda vännerna på.

pizap.com14538161680291

pizap.com14538160485531

pizap.com14538163680021

Recept:

Ingredienser:

  • 250 g smör
  • 250 g mörk choklad
  • 6 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Glasyr:

  • 200 g smör
  • 250 g mörk choklad
  • 1½ dl honung
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smällt smör i en kastrull, ta bort från värmen och bryt ner chokladen i smöret. Rör om tills all choklad smält helt i smöret.
  3. Vispa ägg och socker pösigt och blanda i choklad och smörblandningen.
  4. Vispa i mjöl och vaniljsocker. Smörj en springform med löstagbar botten och häll i kaksmeten.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter (inte mer än 30 minuter, för då blir kakan för torr)!

Glasyr:

  1. Smält smöret i en kastrull, bryt ner chokladen i smöret. Rör om tills chokladen smält helt, tillsätt honung och vaniljsocker.
  2. Låt glasyren svalna ordentligt i kylskåpet i 1 timme.

Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna helt innan du tar bort kanterna. Ta fram glasyren och rör om med en matsked, dekorera kakan med glasyren. För att få de fina ”vågorna” på tårtan kan du med hjälp av matskeden göra små cirklar. Låt tårtan vila i kylskåp ca 30 minuter innan servering. Och njut sedan med en god kopp kaffe och gärna vispad grädde till tårtan.

Tips: Använd Ica’s mörk backchoklad 200 g för bäst resultat.

 

11 reaktioner till “Fransk chokladtårta med glasyr

  1. Smarrigt smarrigt. En riktig höjdare på matbordet. Hela släkten blev sjösjuka av att äta den, på ett positivt sätt såklart. Men vår stelnade inte, var som att äta två chokladsåser!!!!

    Gilla

Lämna en kommentar