Maki-Sushi och Nigiri-Sushi

Underbara hemmagjorda Sushi med mina favorit fyllningar som serverades tillsammans med sojasås och Wasabi. Jag köpte alla ingredienser från Willys där dem har alla sushi ingredienser samlade i en och samma hylla. Receptet är för 6 personer och tar ca 1.30 h att tillaga.

Jag tog hjälp av olika videoklipp från Youtube för att lära mig att rulla Sushi och här länkar till en som funkade bra för mig: Sushi-Video.

DSC_4522.JPG

DSC_4517.JPG

Recept:

  • 4 dl grötris
  • 6 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 4 msk risvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • Gurka
  • Avokado
  • Mango
  • Sparris
  • Kallrökt lax
  • Handskalade räkor
  • Krabbsticks

Tillagning: 

  1. Skölj riset i kallt vatten 3 gånger.
  2. Låt riset vila i kallt vatten (1 liter) i 20 minuter.
  3. Koka upp 6 dl vatten i en kastrull, lägg i all ris och låt sjuda på lågt värme i 20 minuter med locket på. När riset har kokat färdigt ska kastrullen tas bort från värmen och locket ska sitta kvar. (Ta inte bort locket). Låt riset vila i 30 minuter.
  4. Häll över riset försiktigt till en glasskål.
  5. Blanda risvinäger, vatten, socker och salt. Häll över blandningen över riset och blanda försiktigt så att riskornen inte förstörs.
  6. Koka sparris och skär upp grönsakerna till fyllningen. Lägg fram alla ingredienser till fyllningen så att du har tillgång till dem.

Maki-Sushi (Sushirullar) med Nori-ark: 

  1. Lägg Sushimattan i en 5 liters fryspåse. Lägg sedan sushimattan på en skärbräda.
  2. Fyll en bunke med ljummet vatten som du kan blötta fingrarna med då och då.
  3. Lägg sedan på ett Nori-ark med den blanda sidan nedåt.
  4. Bred ut ca 1½ dl ris på Nori-arken. Lägg på valfritt fyllning i mitten av Nori-arken.
  5. Börja rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt. Försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram. När du har rullat färdigt kan du lägga Sushirullen på skärbrädan och trycka ihop rullen lite extra med hjälp av sushimattan.
  6. Blöt ner en kniv och dela Sushirullen i mitten, lägg dem bredvid varandra och skär i 1-2 cm breda skivor.

Tips: Blöt ner kniven varenda gång du skär Sushin i skivor, då får du fina och släta Sushirullar. 

Nigiri-Sushi (Sushi med lax)

  1. Fukta händerna med vatten.
  2. Ta ca 2 msk ris och forma äggformade bollar med riset.
  3. Skär laxen så att de passar risbollarna, lägg sedan på en laxskiva på varje risboll.
  4. (Vill du ha Wasabi smak i Nigiri-Sushin kan du stryka ett tunt lager på riset innan du lägger på laxen).

Sushi med räkor: 

  1. Skala räckorna.
  2. Fukta händerna med vatten, ta ca msk ris och forma äggformade bollar. Lägg på 2 eller fler räkor på riset.

DSC_4504.JPG

DSC_4505.JPG

DSC_4507.JPG

DSC_4508.JPG

DSC_4516.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s