Marinerad kalkon i lergryta

Marinerad kalkon i lergryta tillsammans med grönsaker och en sås gjord av kalkon skyet och svartvinbärsgelé. En helt underbar familjemiddag med många glada färger och smaker. Det tar ca 4 timmar att tillaga kalkonen därför är det viktigt att planera dagen innan att tina upp kalkonen helt. image

image

image

image

Recept:

Ingredienser för marinaden:

  • 1 st kalkon tinad eller färskt ca 4 kg
  • 3 stora äpplen
  • 1 msk riven citronskal
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk soya
  • 1 tsk salt
  • 1 msk svartpeppar

Tillbehör till kalkonen:

  • 1 aubergine
  • 1 stor äpple
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika

Sås:

  • 4 dl kalkon sky
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 msk soya
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 3 msk vetemjöl

Tillagning:

  1. Skala äpplen och riv med hjälp av en rivjärn i en bunke, riv även en citron så att du får ca 1 msk riven citronskal. (Behåll äppelskrotten för att fylla kalkonen med senare).
  2. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt de resterande ingredienserna för marinaden.
  3. Tvätta kalkonen under rinnande kallt vatten och torka med hjälp av hushållspapper.
  4. Lägg kalkonen i bunken och smörj in hela kalkonen med marinaden (även de inre delarna), fyll kalkonen med äppelskrotten, låt sedan kalkonen marineras i ca 1 timme.
  5. Lägg lergrytan i vatten i 20 minuter.
  6. Lägg kalkonen i lergrytan tillsammans med all marinad och sätt på locket, lägg lergrytan i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 225 grader. Låt kalkonen tillagas i 3 timmar.
  7. När det är ca 30 minuter kvar till att kalkonen ska vara färdigt tillagad kan du hacka grönsakerna och salta dem lite lätt.
  8. Börja med att steka auberginen först i ca 1 dl rapsolja, stek sedan zucchinin tillsammans med paprikan och äpplen tills de är mjuka.
  9. Ta ut kalkonen och sila av ca 4 dl av skyet i en kastrull, lägg kastrullen på en platta med medelvärme och tillsätt vispgrädde under omrörning.
  10. Tillsätt sedan soya och svartvinbärsgelé, rör om tills svartvinbärsgelén smält in i såsen. Vispa försiktigt in lite mjöl i taget, koka upp såsen i ca 1 minut.
  11. Servera såsen tillsammans med  kalkonen, grönsakerna och svartvinbärsgelé bredvid.

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s