Basmatiris på persiskt vis

Vackert och gott basmatiris tillagad på persiskt vis, riset blir fluffigt och krispigt på toppen. Med hjälp av steg för steg bilder kan du se hur riset ska kokas, receptet är för 4 personer.

image

Recept:

Ingredienser:

  • 3 dl basmatiris
  • 1 potatis
  • 1 l kallt vatten
  • 2 msk salt
  • 1,5 l kokande vatten för kokning
  • 2 msk rapsolja för stekning av potatisen

Tillagning:

  1. Skölj riset 3 gånger i kallt vatten i en bunke, häll i 1 liter kallt vatten och tillsätt salt. Låt stå i 30 minuter. Häll sedan bort blötläggningsvattnet.
  2. Koka 1,5 liter vatten i en kastrull, när vattnet börjar koka ska all basmatiris hällas i det kokande vattnet. Riset ska kokas i 10 minuter på högt värme utan lock. Ta sedan bort kastrullen och häll ur all vatten med hjälp av en sil.
  3. Skala och skiva en potatis, stek i rapsolja i några minuter, häll sedan över alla basmatiris och tryck ner riset lite med hjälp av en sked, lägg sedan på locket. Sänk värmen till medelvärme och låt kokas i 15 minuter.
  4. När riset är färdigt kokt ska en uppläggningsfat läggas på kastrullen och sedan vändas om så att man får potatisen på toppen av riset.

image

image

image

image

image

Annonser

En reaktion till “Basmatiris på persiskt vis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s