Biryani med Mozzarella och spenatsallad

Biryani-en spännande och festligt maträtt med rostade mandlar, russin, potatis, ärtor och oxfilé. Jag kryddade riset med en krydda som heter ”Sju kryddor från Rosengård”, det kan man hitta på Willys, Ica eller i Orientaliska butiker. Denna kryddan ger en väldigt god doft och smak till riset, kryddan passar även till kött och kyckling.

SjuKryddor-386x450

Till Biryanin serverade jag en snabb och enkel sallad gjord av färskt spenat, tomater och Mozzarellaost. Det tog mig ca 1 timme att laga Biryanin och salladen, detta recept är för ca 6 personer. Biryanin håller sig i ca 3-4 dagar i kylskåp. Läs vidare för receptet.

wpid-img_20151123_215003.jpg

wpid-img_20151123_215255.jpg

wpid-img_20151123_214817.jpg

Recept:

Ingredienser:

  • 250 g oxfilékött
  • 3 potatisar
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1½ dl sötmandel
  • 1 dl russin

Ris:

  • 4 dl basmatiris
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 msk solrosolja
  • 2 tsk (Sju kryddor från Rosengård)
  • 1 tsk salt

Sallad:

  • Färskt spenat
  • 2 tomater
  • Mozzarellaost
  • ½ citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt

Tillagning av Biryani:

  1. Börja med att lägga sötmandlarna i het vatten i en skål i ca 20 minuter. Efter ca 20 minuter kan du trycka ut mandlarna ur skalet med fingrarna.
  2. Häll upp vatten i en kastrull till riset, tillsätt salt, solrosolja, ”sju kryddor” och låt koka med locket på. Tvätta basmatiriset noga ca 3 gånger. När vattnet till riset har börjat koka ska du tillsätta all ris i vattnet och låta koka i 12 minuter på medelvärme med locket på. När riset har kokat färdigt ska kastrullen tas bort från värmen och riset ska vara kvar i kastrullen.
  3. Skala potatis och skär i tärningar (inte för stora, då tar det längre tid att steka). Salta potatisen med ½ tsk salt och stek i en stekpanna tills de fått en brun färg och är mjuka. (Detta tar ca 10 minuter). När potatisen är färdigt stekta ska de blandas direkt med riset i kastrullen.
  4. Skär köttet i tärningar, salta med ca ½ tsk salt och stek i ca 2 minuter, lägg sedan köttet i en skål.
  5. Koka ärtorna och blanda med riset och potatisen.
  6. Till sist ska mandlarna rostas i solrosolja på medelvärme, när mandlarna är färdigt rostade ska de vara bruna, då ska russinen också läggas i samma stekpanna som mandlarna och stekas tillsammans i ca 1 minut.
  7. Ta fram en uppläggningsfat och lägg upp all ris med potatisen och ärtorna, garnera sedan med russinen och mandlarna, till sist ska köttet läggas i mitten av Biryanin.

Sallad:

  1. Tvätta den färska spenaten och lägg i en skål, tvätta tomaterna och skär i mindre bitar.
  2. Ta ut mozzarellan ur förpackningen och skär i små tärningar.
  3. Tillsätt olivolja, citronsaft och salt på salladen och blanda väl.

 

Om man vill servera Biryanin med en soppa istället så rekommenderar jag Black-eye bönsoppa som jag själv brukar servera Biryanin med ibland.

wpid-img_20151123_214321.jpg

wpid-img_20151123_214349.jpg

wpid-img_20151123_214421.jpg

wpid-img_20151123_214444.jpg

wpid-img_20151123_214507.jpg

wpid-img_20151123_214542.jpg

wpid-img_20151123_214634.jpg

wpid-img_20151123_214717.jpg

wpid-img_20151123_215348.jpg

wpid-img_20151123_214817.jpg

wpid-img_20151123_215705.jpg

wpid-img_20151123_215504.jpgwpid-img_20151123_215117.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s