Marinerad helkalkon tillsammans med rotfrukter i ugn och en hemmagjord sås av svartvinbärsgelé

Marinerad helkalkon i äpplen, soja, vitlök tillsammans med rotfrukter i ugn och en hemmagjord sås av själva kalkon buljongen och svartvinbärsgelé. Att tillaga helkalkon tar ca 3,30 timmar, därför är det bra att planera när på dagen maten ska vara färdigt. Jag brukar tillaga helkalkon på annandags jul, kalkon går så klart att äta året om men det ger en extra julkänsla att äta helkalkon just på annandags jul tillsammans med familjen :). Läs hela receptet noga innan du tillagar kalkonen och se till att du har alla ingredienser framme. Har du några frågor så kan du kommentera nedan så svarar jag. lycka till 🙂

tumblr_nrxk4nQCsn1utl707o1_540

pizap.com14469725333781

Recept:

Ingredienser för kalkonen: 

  • 1 st kalkon (ca 5 kg)
  • 3 st stora äpplen
  • 1 vitlöksklyfta
  • 20 g soja
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Ingredienser för rotfrukterna:

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • 3 st potatisar
  • ½ chili
  • 1½ msk olivolja
  • 1 tsk salt

 För såsen:

  • Buljongen från kalkonen
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljong
  • 5 msk vetemjöl

Tillagning: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Ta ut kalkonen ur förpackningen och ta ut de delar som finns i kalkonen, tvätta kalkonen under rinnande kallt vatten, torka sedan med hushållspapper och lägg åt sidan för att börja med marinaden.
  3. Skala äpplen och riv med en rivjärn, blanda äpplen i en skål tillsammans med de resterande ingredienserna, pressa även i vitlöken.
  4. Sätt kalkonen i en ugnsform där den får plats, gnid in hela kalkonen med marinaden, även de inre delarna och gärna under skinnet där det ger väldigt mycket smak. (Använd all marinad)
  5. Täck kalkonen med aluminiumfolie och placera sedan i mitten av ugnen i 30 minuter.
  6. Ta bort aluminiumfolie och ös kalkonen med buljongen som runnit ifrån kalkonen, lägg på aluminiumfolie igen och sätt tillbaka i ugnen. Låt tillagas i ca 3 timmar nu, för varje timme kan du ta ut kalkonen och hälla buljong över hela kalkonen, täcka över och sätta tillbaka. (Detta för att kalkonköttet inte ska bli torr). När det är 1 timme kvar kan du ta bort folien så att kalkonen får en fin färg.
  7. För att vara säker på att kalkonen är färdig kan du kolla med en termometer som ska visa 80 grader. Om du inte har någon termometer kan du skära i det inre låret, då ska köttet vara helt vitt.
  8. När kalkonen är färdig ska den flyttas över till en serveringsfat och vila i ca 30 minuter innan servering, under denna väntan på att kalkonen ska vila och rotfrukterna är i ugnen kan du börja med såsen.

Tillagning av rotfrukter: 

När det är ca 20 minuter kvar till att kalkonen ska bli färdig brukar jag börja med rotfrukterna för att kunna sätta in dem direkt efter. Då brukar jag höja värmen till 200 grader efter att jag tagit ut kalkonen.

  1. Tvätta potatisen, auberginen, zucchinin och tomaterna. Skala löken och börja skära alla grönsaker i mindre bitar, även potatis med skal på. Potatis bitarna ska inte vara för stora, de kan ta längre tid i ugnen för att mjukna.
  2. Blanda alla grönsakerna i en ugnsform, häll över olivolja, salt och chili. Blanda väl och sätt i mitten av ugnen när kalkonen är färdig. (kom ihåg att höja värmen till 200 grader)
  3. Grönsakerna ska vara färdiga efter 40 minuter, då har även kalkonen vilat färdig och kommer vara redo för servering.

Tillagning av såsen:

  1. Sila av buljongen från kalkonen i en kastrull så att äppelbitarna i följer med.
  2. Sätt på medelvärme på en platta, häll i grädde och låt sjuda lite, häll sedan i svartvinbärsgelé och vispa tills vinbärsgelén smält.
  3. Lägg i hönsbuljongen och vispa tills den smälter
  4. Blanda mjöl med ca 2 dl kallt vatten och rör om noga (redning)
  5. Häll i såsen och vispa noga så att du inte får några tjocka klumpar i såsen
  6. Låt sjuda i ca 5 minuter på medelvärme
  7. Smaka av med svartvinbärsgelé

Nu när all mat är färdig lagad kan ni börja servera. Ps: servera en klick svartvinbärsgelé bredvid som passar bra till kalkon. Hoppas att det smakar 🙂

tumblr_nqnytcqSFT1utl707o1_540

pizap.com14469726488012

DSC_0223

DSC_0226 (2)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s