Lax och spenatpiroger

Kvällens måltid blev lax och spenat piroger tillsammans pesto pizzor och tzatziki. Lax och spenatpirogerna blev väldigt goda och saftiga. Av denna recept fick jag 6 st lax och spenatpiroger. Eftersom laxröran inte räckte till för den deg som blev över fick det bli tre pesto och Mozzarella pizzor. Läs vidare för recepten.

pizap.com14465710764721 DSC_3350DSC_3374

Recept:

För pirogdegen: 

  • 100 smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 ägg för pensling
  1. Smula jästen i en bunke, smällt smör i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll smör och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt, salt och 1 dl mjöl i taget. Rör om till en deg, låt sedan degen vila varmt under en kökshandduk och en filt över i en timme. Under tiden degen jäser kan du börja med laxen.

Lax och spenat:

  • 4 bitar lax
  • 400 g bladspenat (fryst eller färskt)
  • 1 tsk citronpeppar
  • ½ tsk salt
  • smör för stekning
  1. Om du väljer att använda fryst spenat får du börja med att pressa ur all vatten
  2. Hacka lax i mindre bitar
  3. Fräs spenat i en stekpanna på medelvärme i ca 3 minuter
  4. Tillsätt lax, salt och citronpeppar, stek i ca 3 minuter under omrörning tills laxen är färdigt stekt.
  5. Ställ stekpannan åt sidan och låt laxen kallna

Tillagning av pirogerna:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skär upp ca 150 g deg och gör till en boll, kavla sedan ut degen och tillsätt ca 1 dl lax och spenat blandning i mitten av degen. (kolla på foton för hjälp)
  3. Vik ihop och tryck ihop med fingrarna, skär upp kanterna och tryck med en gaffel så att pirogerna stängs ordentligt.
  4.  Pensla med ägg så att de får en fin färg
  5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter

Blir det deg över kan du göra pizzor, kavla ut degen, bre ut pesto, skär upp tomat och Mozzarella och lägg på pizzan. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

DSC_3299

DSC_3301DSC_3303

DSC_3304

DSC_3305 DSC_3309

DSC_3323

DSC_3402

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s