Maqluba

Maqluba som jag brukar kalla för ”ristårtan” för att enklare kunna beskriva vad det är för maträtt är faktiskt en ”ristårta” med kyckling och friterade grönsaker på toppen. Denna maträtt är väldigt spännande, man behöver ha tålamod när man gör denna ”ristårtan” och så måste man gilla att fritera för det tar sin lilla stund. Man behöver inte ha just kyckling och de grönsaker jag har valt att ha i detta recept, man kan plocka på sig det man själv gillar, man kan även ha köttfärs och inga grönsaker alls om man inte vill ha det. Men jag och min man är riktigt grönsaksälskare därför brukar jag fritera våra favorit grönsaker som passar väldigt bra tillsammans med riset och en soppa gjord av Black eye-bönor. Läs vidare för hela receptet och steg för steg bilder. Har du några funderingar är det bara att kommentera så svarar jag så fort jag kan. Lycka till

wpid-img_20151031_184319.jpgwpid-img_20151031_184143.jpgwpid-img_20151031_184959.jpg

Recept: (för 6 pers)

Ingredienser för kycklingen:

  • 4 kycklingben
  • 1½ msk curry
  • 1 tsk salt
  • 2 l vatten

Grönsaker:

  • Aubergine
  • zucchini
  • 3 potatisar
  • Paprika (grön)
  • 1 tomat

Basmati ris:

koka ris för 4 personer (recept finns på baksidan av förpackningen).

Förberedelser och tillagning steg 1: 

  1. Koka kycklingbenen på medelvärme i 1 timme tillsammans med curry och salt
  2. koka Basmati ris eller annan ris du har hemma för 4 personer
  3. Under tiden kycklingbenen och riset kokar kan du skala potatisen, hacka dem i skivor och resten av grönsakerna.
  4. Salta auberginen lite på båda sidorna så att de släpper ur sig vätska
  5. När kycklingbenen är färdigkokta ska du hälla ut all vatten och låta kycklingbenen ligga kvar i kastrullen

Tillagning steg 2: (kolla längre ner för bilder)

  1. Heta upp 1½ dl solrosolja i en stekpanna
  2. fritera kycklingbenen så att de får färg och blir lite krispiga, när kycklingbenen är färsigt stekta ska du lägga dem i botten av en ren kastrull
  3. Salta och stek potatisen tills de blir mjuka och får färg, häll potatisskivorna över kycklingbenen
  4. Stek sedan, paprikan, zucchinin, tomaterna och lägg dem i samma kastrull som kycklingbenen.
  5. Till sist ska du steka auberginen, när de är färdigt stekta kan du torka av dem med hushållspapper så att de släpper ur sig fett, lägg sedan även auberginen på de andra grönsakerna.
  6. Rosta gärna lite mandlar som blir väldigt goda att äta till denna maträtt.

(Observera att du inte behöver ta nytt solrosolja för varje stekning, dock behöver auberginen lite mer solrosolja för stekningen)

Tillagning steg 3:

  1. Ta fram det kokta riset, häll i samma kastrull som kycklingbenen och grönsakerna, tryck in riset med en sked eller en stekspade. Kastrullen ska vara full hela vägen. Ta fram en lämplig talrik eller uppläggningsfat. Lägg den med insidan på kastrullen, ta tag i både kastrullen och tallriken och vänd om så att tallriken/uppläggningsfaten hamnar på botten med kastrullen ovanför. (Kolla bilder för hjälp)
  2. Låt kastrullen sitta kvar på tallriken någon minut så att grönsakerna och kycklingbenen hamnar rätt på risen, ta försiktigt bort kastrullen från tallriken.

När Maqluban ”ristårtan” är färdig kan du servera med Black eye-bönsoppa, med tzatziki eller en vanlig sallad. Nedan har jag länk till alla recept.

Kycklingbenen kokar i curry och salt (1 h)
Kycklingbenen kokar i curry och salt (1 h)
Grönsaker till Maqluban
Grönsaker till Maqluban
Skivade grönsaker
Skivade grönsaker
Stekta kycklingben
Stekta kycklingben
Kycklingbenen i botten av en kastrull
Kycklingbenen i botten av en kastrull
Stekta potatisskivor
Stekta potatisskivor
Stekt zucchini
Stekt zucchini
Stekta tomatskivor
Stekta tomatskivor
Potatisskivor och zucchini skivor i samma kastrull som kycklingbenen
Potatisskivor och zucchini skivor i samma kastrull som kycklingbenen
Paprika, tomatskivor och aubergine i samma kastrull som kycklingbenen
Paprika, tomatskivor och aubergine i samma kastrull som kycklingbenen
Basmati ris intryckt på grönsakerna och kycklingbenen hela vägen upp
Basmati ris intryckt på grönsakerna och kycklingbenen hela vägen upp
Pajform som passade bra till kastrullen (gör som på bilden)
Pajform som passade bra till kastrullen (gör som på bilden)
Håll i uppläggningsfatet och kastrullen, vänd om och låt sitta kvar 1 minut. Ta bort kastrullen försiktigt.
Håll i uppläggningsfatet och kastrullen, vänd om och låt sitta kvar 1 minut. Ta bort kastrullen försiktigt.
Så här kommer det att se ut när du tar bort kastrullen
Så här kommer det att se ut när du tar bort kastrullen

wpid-img_20151031_184806.jpg

wpid-img_20151031_184858.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s