Älgstek med rotfrukter, sparris och en hemmagjord sås

Älgstek tillagad i ugn tillsammans med rotfrukter och en sås gjord av själva sky:et från älgsteken som serverades med vinbärsgelé. Detta var så klart första gången jag tillaga älgstek men det var rea på Ica så det var bara att passa på och prova :). Jag blev väldigt nöjd med resultatet och såsen som passade så bra till själva älgsteken. Även äpplena gjorde succé med sin sötma som behövdes till älgsteken. image

image

Recept: (för 4 pers)

  • 800 g älgstek
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • smör till stekning

Rotfrukter:

  • 2 morötter
  • 2 st äpplen
  • ½ zucchini
  • Sockerärtor
  • smör för stekning

Även sparris (om du vill) 

Sås: 

  • sky från älgsteken
  • ½ buljong (kött)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 10 g soja
  • 4 msk vetemjöl (redning)

Tillagning av älgstek:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Salta och peppra älgsteken noga, bryn den i smöret i het panna så att hela älgsteken får en brun färg.
  3. Sätt sedan älgsteken i en ugnsform, (inte allt för stor) och häll över det stekta smöret. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Sätt ugnsformen i mitten av ugnen och låt älgsteken stekas tills stektermometern visar 70 grader. Detta tar 2,15 timmar.
  4. När älgsteken är färdig ska den vila i ca 15 minuter under folie.

Tillagning av rotfrukter:

  1. Bryn smör i en stekpanna
  2. skala morötterna och skriva dem, tvätta zucchini noga och skär i mindre bitar, skala även äpplena men skär istället i tärningar
  3. Förstek morötter och och zucchini i ca 5 minuter, häll sedan över äpplen och sockerärtor, låt stekas under omrörning då och då i ca 10 minuter tills zucchinin är mjuk

(Stek sparris i smör tills de får en brun färg och är mjuka)

Tillagning av såsen:

  1. Bryn skyn från älgsteken i en kastrull på medelvärme
  2. Blanda i vispgrädde, soja, vinbärsgelé, buljong och kryddorna
  3. Höj värmen och häll i redningen av mjölet, rör om väl under högt värme
  4. Smaka av och ta mer vinbärsgelé i eftersmak

image

image

image

image

image

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s