Tzatziki

Hemgjord tzatziki är det godaste som finns därför brukar jag lägga lite extra tid på att låta gurkan rinna av ordentligt i lite salt i ca 1 timme. Jag brukar alltid använda turkisk yoghurt när jag gör tzatziki eftersom det får en fastare konsistens, det går lika bra med grekiskt också. Om man vill ha tzatzikin mer rinnande kan man använda naturell yoghurt. Tzatziki blir som godast när den har fått vila en stund i kylskåp därför kan det vara bra att planera annars kan man ju äta den direkt också om man har bråttom.

image

Recept:

  • 1 stor gurka
  • 6 dl yoghurt  (turkisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk citronsaft (eller efter smak)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk mynta (om färsk, 1 msk finhackad )

Tillagning:

1. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet, lägg sedan i en skål och blanda med salt. Låt stå och dra i ca 1 timme.
2. När gurkan fått stå en timme ska du sila av den och trycka ut all vätska.
3. Ta fram yoghurten och blanda i en skål. Häll sedan i gurkan och blanda med yoghurten.
4. Blanda i citronsaft, Olivolja, mynta, och riv eller finhacka i vitlöken.
5. Smaka av och ta i mer salt och citronsaft (om det skulle behövas)
6. Låt tzatzikin vila i kylskåp ca 1 timme så att smakerna drar ihop sig.

Tzatziki kan serveras med vad som helst men jag brukar oftast servera tillsammans med dolmar: https://ettkryddigtkok.wordpress.com/2015/10/18/dolma/

image

image

Annonser

2 reaktioner till “Tzatziki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s