Dolma

Dolmar är en av mina favorit maträtter, jag brukar laga dolmar en gång i månaden. Vart dolmar har sitt ursprung vet jag inte riktigt men alla i Mellanöstern gör dolmar på olika sätt. Efter att ha lagat dolmar i några år nu har jag äntligen lyckats hitta de smaker och grönsaker som passar mig och min familj. Dolmar kan vara lite svåra att laga första gången, därför rekommenderar jag att du läser hela receptet innan du börjar, för det krävs lite förberedelser :). Sen är dolmar inte endast goda att äta, de är även roliga att tillaga om man gillar att pyssla och trassla 😀 Det bästa är ju om man är två eller tre tillsammans som lagar dolmar för hela arbetet blir så mycket enklare men är du själv så rekommenderar jag som sagt att du läser hela receptet noga innan du börjar med något annat. Jag brukar servera dolmar med hemmagjord tzatziki, dolmar kan även serveras med en vanlig sallad men tzatziki är så mycket godare till dolmar 🙂 Vid frågor är det bara att kommentera nedan så svarar jag så fort jag kan. Lycka till.

wpid-img_20151018_170718.jpg 

Recept: (för 4-6 pers)

Grönsaker som du behöver för dolmarna:

  • 2 tomater
  • 4 små auberginer (Går med en stor också)
  • 1 zucchini
  • 1 grön paprika
  • 2 stora potatisar
  • Vinbad (går att köpa på Willys eller orientaliska butiker)

Kryddor och de resterande ingredienserna som du behöver till dolmarna:

  • 1½ dl tomatpuré
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 chili
  • 1½ msk salt
  • 1½ dl hackad persilja
  • ½ dl sumak (finns att köpa på Willys eller orientaliska butiker)
  • 1 tsk citronsyra eller 1 msk citronsaft
  • 1 dl olja (raps eller solros)
  • 3 dl ris
  • 2 potatisar (som ska rivas med rivjärn)
  • 500 g nötkött (hackad i små bitar) (Går bra med köttfärs också)
  • 3-4 lammbitar som du kan ha i botten av kastrullen (går bra med kycklingben också)
  • 1,5 l kokat vatten

Förberedelser: (steg 1)

  1. Börja med att tvätta riset noga och lägg det i en stor skål
  2. Skölj alla dina grönsaker och skala potatisarna
  3. skär aubergine i mitten så att den delar sig, ta ut ”köttet” med hjälp av en tesked så att det blir som ett hål i auberginen som du ska kunna fylla sen. Gör detsamma med potatisarna och zucchinin. ps: du behöver inte slänga innehållet ”köttet” du kan riva eller hacka i mindre bitar och blanda med riset.
  4. Tomaten ska du skära toppen av, så att den blir som ett lock som du kan stänga tomaten med senare, innehållet i tomaten kan du blanda med riset. Gör detsamma med paprikan.
  5. Ta ut en rulle vinblad och lägg i ljummet vatten
  6. Hacka kött i mindre bitar och blanda med riset (om köttfärs, blanda ordentligt med riset)

Förberedelser: (steg 2)

  1. Hacka persilja och riv en potatis som du ska lägga i skålen tillsammans med riset
  2. pressa i vitlöken och blanda i alla kryddor samt tomatpurén och olja ordentligt.
  3. Ta fram en stor kastrull och lägg lammbitarna i botten av kastrullen (Går bra med kycklingben också)

Tillagning:

  1. Börja med att fylla grönsakerna, tomat, potatisar, aubergine, zucchini och paprika (fyll inte i för mycket och tryck inte in mer än vad som får plats av ris blandningen)
  2. luta de fyllda potatisarna mot varandra och lägg i kastrullen, gör detsamma med zucchini och aubergine.
  3. Den fyllda tomaten och paprikan ska du lägga lock på och lägga med locket upp.
  4. Grönsakerna ska ligga så att de täcker hela kastrullen.
  5. Ta fram vinbladen och lägg på en i taget på en skärbräda, lägg ca 1 matsked i mitten på vinlandet, vik ihop sidorna och rulla hårt (fyll så många vinblad som det går av ris blandningen som är kvar och lägg dem bredvid varandra i kastrullen så att de täcker över de andra grönsakerna.
  6. Salta ytterligare över dolmarna innan du lägger på en liten talrik som tryck över dolmarna.
  7. koka 1,7 l vatten
  8. Sätt platan på högvärme, lägg kastrullen på och häll i det kokande vattnet tills du ser att vattnet kommer upp på toppen av dolmarna. Lägg på locket och låt koka i ca 10 minuter på högvärme. Sedan ska du sänka värmen och låta sjuda i 45 minuter tills riset och grönsakerna är färdigt kokta.
  9. När de är färdigt kokta är det bara att ta ut dem försiktigt och servera med tzatziki eller sallad.

Tips: om du är osäker på om dolmarna är färdigt kokta eller inte kan du ta ut en vinbladsdolma och smaka av så att riset är mjukt.

wpid-img_20151010_141316.jpgwpid-img_20151018_170443.jpgwpid-img_20151018_172013.jpgwpid-img_20151018_172302.jpgwpid-img_20151018_173935.jpg

3 reaktioner till “Dolma

  1. Hej du..Kul att du kikade in till mig..Dolmades har jag aldrig gjort själv,däremot har jag ätit en del olika varianter när jag varit på Cypern,en del smakade bättre än andra..Haé Kram.

    Gillad av 1 person

  2. Hej tack detsamma ☺ Det finns en del olika varianter av dolmar beroende på vilket land man befinner sig i 👍. Precis som du säger så smakar en del bättre än andra. Däremot om man gillar lamm så är denna recept väldigt god.

    Gilla

Lämna en kommentar